Permalänk

Stanley Cup-slutspelet 2013

EASTERN CONFERENCE

 

PITTSBURGH PENGUINS – NEW YORK ISLANDERS

Islanders är för första gången sedan 2007 klara för att få spela slutspel.  Men nu återstår de att se hur pass länge det lyckas att hålla sig kvar. Ottawas seger över Boston i sista omgången resulterade nämligen i att det hoppade ner till 8:e platsen och därmed ställs mot Stanley Cup-favoriterna Pittsburgh Penguins, som det under säsongen endast lyckat slå en gång på fem försök.  Dock så avslutade Islanders grundserien med att vinna 11 av 17 matcher och har inget att förlora, medan Pittsburgh har allt att förlora.

 

 NYCKELSPELARE

PITT: Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Marc-Andre Fleury

NYI: John Tavares, Evgeni Nabokov, Matt Moulson

 

 

WESTERLIND: Pittsburgh Penguins vinner med 4-2 i matcher

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MONTREAL CANADIENS – OTTAWA SENATORS

Ottawa krigade till sig en slutspelsplats trots en del skador på nyckelspelare och lyckades i och med en seger i sista omgången även undvika att möta Pittsburgh Penguins i första slutspelsomgången. Istället får Ottawa för första gången i NHL:s historia möta North East-mästarna Montreal Canadiens, som de under säsongen vann två av fyra matcher mot. Att Montreal slutade 2:a i Eastern Conference medan Ottawa slutade 7:a är visserligen något man inte för glömma att nämna, men eftersom Ottawa nu har fått tillbaka spelare som Craig Andersson, Erik Karlsson och Jared Cowen så känns det som att serien kan sluta hur som helst.

NYCKELSPELARE

MTL: Carey Price, P.K Subban, Max Pacioretty

OTT: Erik Karlsson, Craig Andersson, Daniel Alfredsson

 

 

WESTERLIND: Ottawa Senators vinner med 4-3 i matcher

 

 

WASHINGTON CAPITALS – NEW YORK RANGERS

De har mött varandra i slutspelet under fyra av de fem senaste åren och är med andra ord bittra rivaler. I fjol så var det Rangers som drog det längsta strået genom att vinna den sjunde och avgörande matchen hemma i Madison Square Garden och har även under årets grundserien vunnit två av de tre matcher lagen mötts. Men med tanke på att båda lagen har visat sig till att i nuläget vara i toppform så kommer det här precis som förra året troligtvis att bli en sju matcher lång serie. Enda skillnaden i år är att det är Washington som har hemmafördel.

 

 

NYCKELSPELARE

WSH: Alexander Ovechkin, Nicklas Bäckström, Braden Holtby

NYR: Henrik Lundqvist, Ryan Callahan, Brad Richards

 

WESTERLIND: Washington Capitals vinner med 4-3 i matcher 

 

 

BOSTON BRUINS – TORONTO MAPLE LEAFS

För första gången sedan 2004 kunde äntligen Toronto glädja den galna hockeystaden genom att säkra den 5:e slutspelsplatsen i Eastern Conference. Det ställs nu i första slutspelsomgången mot Boston Bruins, som trots att det avslutade grundserien med att endast vinna 3 av 10 matcher, hamnade en placering framför. Boston har sett bra ut defensivt, då det endast släppte in drygt 2,3 mål per match men har istället haft problem med att göra mål framåt. För Toronto har det varit lite tvärtom. Det har nämligen varit väldigt skickliga med att göra mål framåt samtidigt som det släppt till för många bakåt. Frågan är vem som i denna slutspelsomgång kommer utnyttja den andres svaghet på bästa sätt.

NYCKELSPELARE

BOS:  Zdeno Chara, Tukka Rask, Brad Marchand

TOR:  Phil Kessel, James Reimer, Nazem Kadri

 

WESTERLIND: Boston Bruins vinner med 4-3 i matcher

 

 

 

WESTERN CONFERENCE

 

CHICAGO BLACKHAWKS – MINNESOTA WILD

För första gången på fem år är Minnesota Wild klar för slutspel, då det i sista omgången besegrade Colorado och säkrade den 8:e och sista platsen i Western Conference. Men precis som för Islanders så återstår det nu att se hur länge det lyckas att överleva. För i första omgången ställs de nämligen mot ligaettan och årets segermaskin – Chicago Blackhawks. Som vann President Trophy som ligans bästa lag och endast förlorade sju matcher i ordenarie speltid.

 

 

NYCKELSPELARE

MIN: Ryan Suter, Zach Parise, Nicklas Bäckström

CHI: Jonathan Toews, Patrick Kane, Corey Crawford

 

WESTERLIND: Chicago Blackhawks vinner med 4-1 i matcher.

 

ANAHEIM DUCKS - DETROIT RED WINGS

Under 21 raka säsonger har Detroit tagit sig till slutspel, men i år utan Nicklas Lidström tog det ända fram till sista omgången innan det säkrade 7:e platsen. Det får därmed möta konferenstvåan Anaheim Ducks, som blev divisionsmästare i Pacific Division. Men trots att statistiken och tabellen talar för Anaheim, så känns det ändå svårt att utse någon favorit till att gå vidare. Detroit vann två av det tre matcher lagen möttes under grundserien och har dessutom ett lag som vi alla vet mycket väl kan ta hem bucklan.

 

 NYCKELSPELARE

DET: Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Pavel Datsyuk

ANA: Ryan Getzlaf, Corey Perry, Jonas Hiller

 

 

WESTERLIND: Detriot Red Wings vinner med 4-3 matcher.

 

 

SAN JOSÉ SHARKS – VANCOUVER CANUCKS

San José hamnade på en 5:e plats i tabellen, ett poäng bakom St.Louis och lyckades alltså inte att få någon hemmafördel i årets slutspel. Med tanke på att de endast gått poänglös i två matcher på hemmaplan och dessutom har haft det svårt på bortaplan så blev därmed utgångsläget i första omgången genast mycket sämre. Placeringen innebar att det får möta Vancouver Canucks, som för femte gången på sex år blev divisionsmästare i North West Division, men som dock offensivt förlitar sig väldigt mycket på tvillingarna Sedin, då de är det enda spelarna i laget som lyckats göra över 27 poäng. San José vann tre av tre matcher mot Vancouver under grundserien, men som sagt… att påstå annat en att denna serie kommer bli väldigt jämn känns uteslutet.

 

 NYCKELSPELARE

SJS: Joe Thornton, Antti Niemi, Patrick Marleau

VAN: Daniel Sedin, Henrik Sedin, Cory Schneider

 

WESTERLIND: Vancouver Canucks vinner med 4-3 i matcher

 

 

 

 

 

 

ST LOUIS BLUES – LOS ANGELES KINGS

St.Louis är nog garanterat revanschsugna efter fjolårets förnedring, då det förlorade med 4-0 i matcher i Eastern Conference-seminfinalen mot just Los Angeles, som sedan gick hela vägen och tog hem bucklan. Nu ett år senare, så möts de igen i en serie som enligt statistiken kan bli den jämnaste av alla. I tabellen skiljde det nämligen bara en poäng mellan lagen. St.Louis har hemmafördel men dock så vann Los Angeles samtliga tre matcher som lagen möttes under grundserien. Vilket gör att vi helt enkelt kan konstatera att det mesta talar för en oerhört spännande serie.

 

NYCKELSPELARE

STL:  Chris Stewart, Brian Elliot, Alexander Steen

LA: Anze Kopitar, Jonathan Quick, Drew Doughty

 

WESTERLIND: St.Louis vinner med 4-3 i matcher.

 

 

Om Andreas Westerlind

Hockeyprat är perfekt för dig som är djupt intresserad av sporten ishockey. Här kan du läsa allt som kretsar kring NHL, elitserien och hockeyallsvenskan. Hockeyprat grundades sommaren 2011 på Twitter, och har där idag drygt 1500 följare. 19 Augusti 2012 så skapades även en Facebooksida för att fler personer skulle få möjligheten att ta del av Hockeyprat, och har även där idag ca 1300 följare. Tanken med den här bloggen är utvidga verksamheten ytterligare, för att på så sätt kunna få ännu fler att följa det som händer runt Hockeyprat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>